Spraakafzien (liplezen)

Heeft u problemen met het verstaan van spraak? Spraakafzien (ook wel liplezen genoemd) kan hierbij het steuntje in de rug zijn. Door goed te letten op de mondbewegingen en de mimiek van uw gesprekspartner zult u diegene namelijk beter kunnen verstaan. Vooral in een lawaaiige omgeving kan spraakafzien een goede ondersteuning geven. Bij het communiceren maken we allemaal gebruik van wat we zien bij de spreker. Dit geldt zowel voor goedhorenden als voor slechthorenden. Spraakafzien is dus iets wat we van nature al doen, maar bij de logopedist kunt u dit beter leren beheersen en daardoor zult u de mensen beter verstaan.

Hoe kan ik mijn spraakafzien verbeteren?

Wanneer u uw spraakafzien wilt verbeteren, is dit niet alleen een kwestie van ‘veel doen’. Het is ook: het leren toepassen van nieuwe gesprekstechnieken en het leren combineren van wat u (via het hoortoestel) hoort en wat u aan mondbewegingen, gezichtsexpressie, houding en gebaren ziet. De lessen spraakafzien worden gegeven door een logopedist, aangezien deze is gespecialiseerd in spraak. Wij bieden twee niveaus spraakafzien aan: basis en gevorderden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik beter wil leren spraakafzien?

Spraakafzien is een vaardigheid die wordt beïnvloed door vele factoren zoals bijvoorbeeld de lichtinval, de manier van spreken van de gesprekspartner enz. Daarnaast zijn in onze taal niet alle klanken zichtbaar voor spraakafzien. Zo zijn er onzichtbare klanken (zoals de /k/, /g/, /h/ en /ng/) die achterin de keel gemaakt worden. Hierdoor is het volledig spraakafzien moeilijk. Maar door de externe factoren te verbeteren en de andere, wel zichtbare klanken beter te leren afzien verbetert het spraakverstaan aanzienlijk.

Wat leer ik tijdens de behandeling Spraakafzien?

Allereerst wordt het verschil in mondbeeld tussen de verschillende klanken besproken. Daarna wordt er geoefend met het herkennen van deze mondbeelden en het koppelen van een mondbeeld aan een klank. Dit wordt eerst met klanken geoefend, maar daarna ook in woorden, zinnen en korte teksten/gesprekjes. Daarnaast krijgt u tips hoe u de communicatie in de praktijk kunt verbeteren.

Bij voorkeur vinden de behandelingen wekelijks of om de week, individueel plaats. Daarnaast zult u, voor het beste resultaat, ook oefeningen thuis moeten doen. Het is dus belangrijk dat u een oefenpartner heeft die ook thuis met u kan oefenen en zo mogelijk de behandelingen met u bijwoont. Dit hoeft niet steeds dezelfde persoon te zijn. Met de hulp van uw oefenpartner(s) is het gemakkelijker om het geleerde toe te gaan passen in de praktijk.

Aan het einde van de basiscursus bent u zich bewust van de verschillende mondbeelden en kunt u spraakklanken beter herkennen en onderscheiden. U kunt uw geleerde vaardigheden toepassen in woorden, zinnen en korte gesprekjes. U weet op welke factoren u moet letten voor een optimale communicatie. Hierdoor kunt u spraak beter afzien en daardoor beter verstaan.