Training

Training Gezond stemgebruik voor beroepssprekers

Uit onderzoek blijkt dat onze communicatie voor 7% uit taal bestaat, voor 55% uit lichaamstaal en maar liefst voor 38% uit stem! Meer dan de helft van de beroepssprekers krijgt gedurende zijn of haar carrière te maken met stemproblemen.

We spreken de hele dag, maar staan pas stil bij het belang van de stem als we hem kwijt zijn of als de stem niet meer doet wat je zou willen.  Als een stem overbelast raakt is het vaak vermoeiend om te spreken en wordt de stem gedurende de dag slechter. Ook kun je last hebben van een brokgevoel in de keel, een droge of juist slijmerige keel, een verminderde verstaanbaarheid en kan je adem uit balans raken. Langdurige overbelasting van de stem kan leiden tot een organische stemstoornis, zoals een stembandpoliep of stembandknobbeltjes. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar spelen er meerdere factoren mee.

Beroepssprekers in het bijzonder moeten kunnen bouwen op hun stem. Hoeveel en op welke wijze je je stem voor je beroep gebruikt, is van belang voor de technieken die je er voor nodig hebt én de maatregelen die je moet nemen om gezond gebruik van je stem te kunnen (blijven) maken. Om verzuim te voorkomen is het essentieel om te leren hoe je je stem gezond kunt gebruiken.

En dat is dan ook het doel van deze praktische training; de deelnemer leert gezond gebruik te maken van zijn stem.
Aan het eind van de training Gezond stemgebruik voor beroepssprekers:

  • ken je de werking van de stem en de factoren die van invloed zijn op de stem en gezond stemgebruik.
  • herken je de signalen van een overbelaste stem en weet je wanneer het goed is om een KNOarts en/of Logopedist te bezoeken.
  • weet je hoe je je stem beter kunt verzorgen én wat je moet doen als er wat mis gaat met de stem.
  • ken je oefeningen om je stem op te warmen, te trainen en te ontspannen.
  • ken je manieren om een meer dragend stemgeluid te krijgen.

De training is eenvoudig toepasbaar, preventief en een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een presentatietraining.

Praktische informatie:

  • Doelgroep: Iedereen die (voor zijn werk) veel spreekt; zoals docenten, telefonisten, vertegenwoordigers, account managers, receptionisten, leidinggevenden, adviseurs, (sport)coaches, instructeurs, medewerkers callcentra, acteurs enz.
  • Duur: In overleg en op maat, gemiddeld 1.5-2uur
  • Locatie: De training kan in overleg op locatie worden gegeven.
  • Groepsgrootte: Maximaal 10 deelnemers per keer, gezien het praktische karakter van de training.
  • Trainer: Logopedist/stemtherapeut van Logopediepraktijk J. van Es

Wil je meer informatie en/of een offerte op maat?
Mail dan naar: jantine@logopedie-van-es.nl

“Zinvolle, praktische training met goede tips voor het behoud van je stem.”

Deelnemer

“De trainer geeft praktische tips die je gelijk kan toepassen. Goede uitleg over hoe je stem werkt en wanneer deze overbelast kan raken. Goede oefeningen die iedereen makkelijk kan uitvoeren.”

Deelnemer

“De training zorgt voor bewustwording van mijn eigen stemgebruik en de realisatie dat ik beroepsspreker ben en zuinig op mijn stem moet zijn. Fijn dat ik nu de basis van goed stemgebruik heb geleerd.”

Deelnemer